A zöldségek hangja

A zöldségek hangja
Semmi szükség drága hangszerekre, megteremnek azok a kertben. S ha nem mulatjuk péppé őket, akár fel is lehet falni a zenebona végén.

Főleg gyerekeknek játszik népszerű dalokat a Minestrone Band. S hogy ne legyen olyan unalmasan konvencionális a koncert, zöldségeket szólaltatnak meg. Káposzta, padlizsán, sárgarépa, tök, póréhagyma – ezeket a „hangszereket” használja a sepsiszentgyörgyi együttes, mely évek óta különleges műsorával szórakoztatja a családokat országszerte. Mindössze az egyetlen gitár és az ének nem „zöldséges”, az összes többi hangot a különböző keménységű és állagú zöldségek adják.
A zenekar alapítójával és vezetőjével, Nagy Krisztinával beszélgettünk.

– Mi ihletett meg, hogy ilyen stílusú zenekart hozzatok létre?
– Évekkel ezelőtt láttam tévében az osztrák Vegatable Orchestrát, tizenöten vannak, és nagyon profin űzik. Igaz, ők tele vannak elektromos effektekkel is, tehát nem százszázalékos zöldségzenekar. Úgy két éve jött ez az ötlet, mert Szentgyörgyön annyi fiatal és tehetséges zenész van, miért ne csinálnánk meg.
Eleinte mindenki lekacagott, de az első koncertünk annyira sikeres volt, hogy utána mindenki belejött. Megjegyzem, hogy például Kínában nagyon népszerű a dolog a zöldségekből való hangszerbarkácsolás és nagyon sok turpisság is van benne... De mi is rájöttünk már arra, hogy például különböző répákból hogy lehet C-, A- vagy D-hangot is kihozni.

– Általában hol szoktatok fellépni?
– Nem is olyan rég egy repülőtér termináljának a megnyitóján voltunk. Tavaly a Românii au talent vetélkedő hívott, nem mi jelentkeztünk. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek sok zöldséget fogyasszanak, s ezzel megcéloztuk a kisiskolásokat és az óvodásokat, ilyen kis közösségekbe nagyon sokat járunk.
Az is a cél, hogy a gyerekek szokjanak rá a zöldségekre – mi igyekszünk közismert dalokat „zöldségesíteni", hogy felismerjék, velünk énekeljenek.

– Hogyan szólal meg egy sárgarépa vagy egy fej káposzta? Mit kell tenni velük?
– Például a sárgarépának levágjuk a kalapját és különböző fúrókkal hosszanti lyukakat fúrunk bele – a kisebb kaliberből lesznek a magas hangok, a nagyobból a mélyebbek. A legegyszerűbb, ha egy fúrófejjel kifúrjuk a közepét, akkor fújásra sípoló hangot ad ki. A tavaszi kedvencünk az újhagyma szára – letépsz egy darabot belőle, megfújod, ez is olyan, mint egy síp.
A gumós növények is jól szólnak, ha kivájjuk, megfúrjuk, vagy valamilyen üreget vágunk beléjük. A padlizsánból eleve kettőt szoktam használni, mert kivágok belőle két cikket, hogy jól csattogjon, sajnos egy szám alatt eltörik – de nyúlok is a következőért.

– Mi lesz a zöldségekkel egy-egy koncert után?
– Semmi, mert azokat péppé zúzzuk!

 

Magunkról

 

Karrier

Minden egyes munkatársunk fontos számunkra, legyen szó az üzleteink ellátását biztosító csapatról...

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Kapcsolat felvételi űrlap, munkatarsaink listaja, további érdekes infók...

 

Elan-Trio, cégadatok

Elan Trió, cégadatok

Merkúr Áruház - Magunkól

magunkrol

Székelyudvarhely a Székelyföld szívében, a környékbeli nagyvárosoktól, Brassótól és Marosvásárhelytől, továbbá Sepsiszentgyörgytől 100 kilométerre fekvő kisváros, amely nem csak Orbán Balázsról, Tamási Áronról és Benedek Elekről híres, hanem arról is, hogy a székelyföldi üzletlánc, a Merkúr szülővárosa is egyben.

További infó

Fotógaléria