Türelem karalábéból liliomot terem

Türelem karalábéból liliomot terem

Kézügyesség, fantázia, rengeteg gyakorlat és türelem teszik a zöldségszobrászt. Bándi-Sándor Domokost a ritka szakma titkairól faggattuk.

„A legfontosabb a türelem. Ha csattogtatsz, mérgelodsz, abból nem lesz semmi” – foglalja össze egy mondatban a zöldség- és gyümölcsszobrászat kvintesszenciáját Székelyudvarhely és Udvarhelyszék egyetlen zöldségfaragó mestere, Bándi-Sándor Domokos, aki – nem mellesleg – kiválóan forgatja a fakanalat is. Az ambiciózus és szerény fiatalember nem csak az étterembe látogatóknak ismeros: az utóbbi években minden jeles helyi gasztronómiai bemutatón jelen van: zöldségekbol, gyümölcsökbol helyben elkészített muremekeivel mindannyiszor lenyugözi a közönséget.

Mindenképpen munka közben szerettük volna Domokost elcsípni, de nyilvános bemutatót épp nem tartott, ezért kedvünkért saját lakásának konyhájában rendezte be muhelyét. A köpeny után egy tál hideg víz, kígyóuborka, sárgarépa, friss káposzta, karalábé és egy méretes, a zöldségfaragáshoz szükséges, fura szerszámokkal teli táska is került az újságpapírral leterített asztalra.

„Nagyon fontos a zöldségek minosége, ez mind a Merkúrból van. Most megvásároltam a hozzávalókat, de ha versenyekre megyek, ingyen válogathatok. Bármit és bármennyit, amire szükségem van” – magyarázza, s közben hozzáfuzi, a zöldségekbol semmi nem megy kárba: ami nem a fazékba, az Mazsola, az oroszlánfeju törpenyúl gyomrába kerül.

– Mit kell tudnunk egyetlen zöldségszobrászunk pályafutásáról?
– Udvarhelyi vagyok, itt jártam iskolában. Elektrotechnika szakon érettségiztem, de mindig is érdekelt a konyhamuvészet, ezért érettségi után szakácskisegítoként kezdtem a szakmát.
Amikor elkezdtem dolgozni, akkor jöttem rá, hogy tulajdonképpen analfabéta vagyok ebben a szakmában. Már egy éve dolgoztam, amikor egy innen Németországba elszármazott étteremtulajdonos munkát ajánlott. Elvállaltam – 18 évesen minden érdekli az embert. Nem bántam meg, három mesterszakács mellett többet tanultam, mint bármilyen iskolában.

– A zöldség- és gyümölcsfaragásba hogyan, hol szerelmesedtél bele?
– Németországban láttam eloször, de csak az alapszinteket. Amint megláttam, azonnal megtetszett, és meg akartam tanulni. Egy-két alapveto trükköt ellestem, próbálgattam, gyakoroltam.

– Gyakorlás, kitartás és még milyen képessége kell, hogy legyen annak, aki zöldségszobrászatra adja a fejét?
– Kézügyesség, de ami a legfontosabb: türelem. Anélkül nem megy. Ez nem olyan, hogy kicsit belefut a szerszám az anyagba, de majd kikalapáljuk. Amit elrontottál, az el van rontva, nem lehet korrigálni. Koncentrálni, figyelni kell, de munka közben lehet gondolkodni, fejben összerakni a kész dekorációt.

– Melyik zöldség a leghálásabb és melyik a leghálátlanabb?
– Az uborkából, a cukkiniból a legkönnyebb faragni, a sárgarépából a legnehezebb, mert nagyon vizes és törik.

– Kedvenced?
– A sütotök és a dinnye. Foleg a dinnyét szeretem, igaz, télen drága. Alig várom mindig, hogy jöjjön a nyár, mert meg tudok venni egy óriásdinnyét és azt telefaragom. Hálás és mutatós is, mert háromszínu: piros, fehér, zöld. Így aztán amíg csak a fantázia elér, annyifélét lehet belole megfaragni. Az igazán nagy mesterek élethu portrékat is faragnak bele.

– Kedvenc vagy saját magad által kitalált minta, trükk?
– Van és ezt a nagymesterek is díjazták. A rózsákat, amirol azt hitték, hogy sárgarépából vannak, tulajdonképp kurkumával színeztem, és gyönyöru sárga színük lett. Ebben az egészben az a szép, hogy a lehetoségek tárháza határtalan.

– Volt már extrém megrendeloi óhaj? Például Mona Lisa arcmását sütotökbe faragni?
– Nem igazán, a portréfaragást még nem is próbáltam, mert ahhoz speciális szerszámok kellenek, amit sem itthon, sem Magyarországon nem tudtam beszerezni. Nem olcsó, egy speciális, háromszögu kés ára 250 lej, de kifizetném, ha hozzájutnék.

– Költeni kell, de meg lehet ebbol élni?
– Igen, elég jól. Már sokan kérnek különbözo rendezvényekre különleges, zöldségbol, gyümölcsbol faragott asztali díszeket virág helyett. Két héttel ezelott készítettem egy gyümölcsasztalt egy barátomnak, de van új megrendelésem is. Az unokatestvérem esküvojére szintén egy hatalmas gyümölcsasztallal készülök.

– Nem kis munka, egyedül hogyan gyozöd?
– Az ilyen nagy munkához segítséget kérek. Gyergyóban van egy jó barátom, Sólyom Csaba, aki nagyszeruen farag, ezt a liliommintát is tole tanultam.

– Mennyi ido alatt készül el egy teljes dekoráció?
– Egy nap, azaz reggeltol estig. Van, hogy elotte való két napon lefaragom egy részét, és a kész mintákat jeges vízben tárolom.

– Mennyi ideig virul egy zöldségrózsa?
– Amit a vendég nem fogyaszt el, az addig, amíg visszahozza a pincér, mert eldobjuk, soha nem tesszük vissza a másik tányérra. Tulajdonképpen egy alkalmat kibírnak a díszek. A magyarországiaknál láttam, hogy befújták az egészet valami titkos keverékkel és gyönyöru volt másnap is. De nem árulták el, hogy mi ez a csodaszer.

– Tapasztaltál már ezen a területen szakmai féltékenységet?
– Vannak, akik nem szívesen osztják meg a tudásukat.

– És te?
– Bárkinek, aki meg akarja ezt tanulni, szívesen segítek bármiben. Nincs tandíj, a lényeg, hogy szeresse és gyakorolja sok türelemmel.

– Vannak tanítványaid?

– Nincsenek, a kollégáimat ez nem érdekli. Pedig az egyik álmom, hogy legyen egy csapat, amellyel együtt dolgozunk, elmegyünk különbözo versenyekre, bemutatókra.

– Több versenyen is részt vettél. Az idei bukaresti nemzetközi kiállításon a zsuri különdíját nyerted el. Mibol áll, hogyan zajlik egy ilyen verseny?
– Idore dolgozunk és a témát is meghatározzák. Az idei GastroPanon például a természet volt a téma. A standot úgy kellett felépíteni, hogy bármi lehetett rajta, madárkától elkezdve fenyoig, ami belefér a tematikába. Én uborkából fenyofát faragtam, de volt egy kis malom is. Az egyik mester például fehérretekbol egy egész kis állatfarmot faragott, malacot, báránykát s mindenfélét, még itatót is és brokkoliból fákat – egyszeru volt, de szenzációs.

– Az értékelésnél mit vesznek figyelembe?
– A látványt és azt, hogy a faragás mennyire pontos. A rózsáknál például egyáltalán nem mindegy, hogy kívülrol nyílnak vagy belülrol. Az én régi rózsám úgy néztek ki, hogy isten orizz! Aztán megmutatták, hogy a rózsa belülrol kifelé nyílik, ezért a belsejét szépen ki kell dolgozni. Egy ilyen versenyen rengeteget lehet tanulni, fejlodni.

– A nemzetközi mezonyben kik a legprofibbak?
– A thaiföldiek, akiktol ez ered, és akiknél nagyobb mestere a zöldség- és gyümölcsszobrászatnak nincs. De vannak magyar olimpiai bajnokok is, mint például Varga Károly vagy az udvarhelyi származású Tamás Gábor.

– Álmok, tervek?
– Jó volna eljutni Thaiföldre, de annak is örvendenék, ha eljutnék a magyarországi bajnokok szintjére. Nagyon komoly, szinte elképzelhetetlen dolgokat lehet elkészíteni, több tonnás figurális szobrokat is akár. A legnagyobb álmom, hogy Udvarhelyen egy óriási kiállítást hozzunk teto alá egy jó csapattal.

– Legközelebb mikor, hol lesz bemutatód?
– Július közepére tervezem, a Merkúr áruházba. Szeretettel várok mindenkit, legfoképpen azokat, akik szívesen megtanulnák a zöldségszobrászatot. Üljenek le mellém és faragjunk valami szépet.

 

Magunkról

 

Karrier

Minden egyes munkatársunk fontos számunkra, legyen szó az üzleteink ellátását biztosító csapatról...

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Kapcsolat felvételi űrlap, munkatarsaink listaja, további érdekes infók...

 

Elan-Trio, cégadatok

Elan Trió, cégadatok

Merkúr Áruház - Magunkól

magunkrol

Székelyudvarhely a Székelyföld szívében, a környékbeli nagyvárosoktól, Brassótól és Marosvásárhelytől, továbbá Sepsiszentgyörgytől 100 kilométerre fekvő kisváros, amely nem csak Orbán Balázsról, Tamási Áronról és Benedek Elekről híres, hanem arról is, hogy a székelyföldi üzletlánc, a Merkúr szülővárosa is egyben.

További infó

Fotógaléria